De bästa musikfestivalerna i Stockholm

I Stockholm är det en musikfestival som utmärker sig lite extra, dvs. Summerburst – som organiseras vid gärdet. Men även lite ”mindre” festivaler får plats i den här listan. Vi kommer dessutom att prata mer om hållbarhet vid festivaler lite längre ner i artikeln. Men först – Stockholmsfestivalerna.

Summerburst (30-31 augusti): En tvådagarsfestival som tar plats vid den östra delen av huvudstaden. År 2020 gästar bland annat Calvin Harris samt Tiësto, och det är främst electro-dance-musik som spelas. En biljett kostar cirka 1.300 kronor och en åldersgräns på 18 år tillämpas.

Tillbaka till 80-talet! (25 maj): Den här festivalen anordnas på Zinken, och som namnet antyder är temat 80-tal. Liveartister blandas med barer och Food Trucks, och år 2020 har arrangörerna gett barområdet lite extra kärlek, då det byggts ut ganska rejält. Även här är måste besökarna ha fyllt 18 år och den billigaste inträdesbiljetten kostar strax under 400 kronor.

Red Bull Music Festival (5-8 juni): Red Bull Music Festival tar plats i Stockholms innerstad. Ett antal klubbar har hoppat på jippot, och utöver det anordnas ett flertal liveframträdanden vid olika delar av staden. En åldersgräns på 18 år tillämpas för klubbspelningarna, medan många av konserterna är öppna för alla. Sist men inte minst varierar inträdespriserna kraftigt då somliga framträdanden är mer påkostade än andra.

Huddinge jazz & blues (24–25 maj): Denna festival tar plats i närheten av Huddinge jazzförenings lokaler, som är belägna några mil söder om Stockholm. Festivalområdet består av två stora tält där mat och dryck serveras. Förutom blues och jazz spelas även bossa nova samt visor och inträdet är helt kostnadsfritt.

Smash x Stadion (2-3 juli): Här är det internationell och svensk hiphop som gäller för hela slanten. Kända namn deltar år efter år, den billigaste inträdesbiljetten kostar 725 kronor och hela spektaklet tar plats i Stockholms Stadion.

Derpartment (5-6 juni): Denna festival arrangeras på Södermalm. Väl där är det musik från den elektroniska musikscenen som spelas. Det ska även vara en finfin blandning på de artister och dj:s som deltar, då både lite äldre och mer moderna electro-genrer får plats i rampljuset.

Läs mer: De 6 bästa festivalerna i Sverige

 

Hållbarhet vid musikfestivaler i Stockholm

Hållbar utveckling, eller bara hållbarhet, har blivit allt viktigare inom Stockholm. Hälso- och sjukvården, kollektivtrafiken samt resten av transportnäringen kan kopplas samman med hållbarhet, och så även festivalbranschen.

För att vara en hållbar festival, kan man börja med att följa de hållbarhetsregler som finns på plats (tex. ISO 14067) och förbättrar sitt hållbarhetstänk undan för undan tack vare följande arbetssätt:

Mät: Experter granskar all klimatpåverkan tack vare att arrangörerna berättar mer om vad som sker i hela evenemangsprocessen.

Minska: Vill du att din din festival skall vara klimatpositiv, räcker det inte bara med att mäta. För att nämna två exempel kan du servera vegansk mat och se över researrangemangen kontinuerligt.

Kompensera (100+ %): Bli delaktig i ett välgörenhetsprojekt som t.ex. ska minska avhuggningen av regnskog vid känsliga områden. Tack vare den klimatkompenseringen kan men ge tillbaka mer än 100 % av de resurser som deras festival tar i åverkan, vilket innebär att evenemanget bör räknas som klimatpositivt.

För dig som besöker en festival så kan du tänka på att inte skräpa ner, och att inte köpa mer plastprodukter såsom plastglas än nödvändigt! Om du exempelvis står i baren och planerar att dricka flera öl – köp öl på fat och återanvänd det plastglas som du får första gången!

Läs mer: Packa rätt innan festivalen

Lämna en kommentar